Thinner, the do's and the don'ts!
Latex maak je schoon met thinner. Het ontvet het oppervlakte van het latex waardoor het goed voorbereid is voor de lijm. Thinner is een lijmoplosser en lost dus ook een beetje het latex op. Het oppervlakte wordt ruwer. Vaak wordt ons gevraagd of er een alternatief is omdat thinner schadelijk is. Helaas! Géén alternatief! Hieronder de verschillen van diverse producten. Let op... dat zijn dus géén alternatieven. The magic word is... THINNER!
Thinner
Thinner is zeer giftig en agressief. Van oorsprong een middel om lijm op te lossen. Het lost eigenlijk praktisch alles op. Tafelbladen, nagellak, telefoonhoesjes... alles wat van kunststof is wordt beschadigd. Het is brandbaar en giftig. Daarom ookzeker niet te gebruiken door zwangere vrouwen, in de buurt van huisdieren, kleine kinderen etc. Niet alleen het product zelf maar ook de dampen zijn niet gezond! Maar helaas wel HET middel voor ons om latex te ontvetten en op te ruwen zodat het goed plakt met de lijm. Er zijn diverse soorten thinner, zoals cellulose thinner en synthetische thinner. De synthetische thinner is iets milder. De samenstelling van thinner kan varieren per fabrikant (isobutanol/xyleen/tolueen).
Ecologische thinner
Is ook thinner maar op ecologische basis. Juist de eigenschappen die wij als latex plakkers nodig hebben zijn eruit! Niet gebruiken dus, het werkt niet.
Aceton
Aceton is ook een oplosmiddel en wordt bijvoorbeeld gebruik als nagellakverwijderaar. Aceton heeft dezelfde werking als thinner maar is een stuk minder agressief. Het kan de huid echter wel irriteren en het kan ook de bloedbaan binnendringen bij aanraking met de huid. Voor het plakken van latex is aceton te mild.
Terpentine
Dit is een verdunner voor alcyd verven. Je kunt er prima verfkwasten mee schoon maken. Maar terpentine is vanzichzelf een beetje vettig. Dus het is helaas niet geschikt om latex mee schoon te maken.
Wasbenzine
Wasbenzine is een vetvrij oplosmiddel en niet echt agressief en laat soms wel een vettig laagje achter. Dus het lost ook niet heel veel op. Je kunt wel bijvoorbeeld vetvlekjes uit kleding verwijderen, maar niet geschikt voor ons om latex te voor te bereiden voor het plakken.
Remmenreiniger
Remmenreiniger is een mogelijk alternatief voor thinner, maar net zo schadelijk...
Voorzorgsmaatregelen - neem deze serieus!
Overbodig om te vermelden dat alle bovengenoemde stoffen gevaarlijk zijn, gifitig, ontvlambaar en ze kunnen in de bloedbaan terechtkomen. Als je onvoldoende ventileert en je het dus veel in ademt is natuurlijk ook niet gezond! Dus jas aan en ramen open! Huisdieren en kleine kinderen uit de ruimte waar je aan het plakken bent. Woon je in een klein huis, of flatje? Ga dan echt buiten met thinner aan de slag. Want het verspreidt zich door het hele huis.
Als je bezig bent met thinner en je tong , lippen, ogen beginnen te prikken dan is er onvoldoende frisse lucht!! Bij oogcontact: spoel minstens 10 minuten met schoon water. Ga naar buiten in de frisse lucht. Soms ben je te laat en kom je daar pas achter na bovengenoemde klachten. Het kan ook voorkomen dat je gedurende 10-14 dagen geen smaakvermogen meer hebt. Duurt het langer of ben je ongerust? Dan direct naar de huisarts.
Ga je langdurig met thinner werken?
Trek dan handschoenen aan van nitril of butyl. Ook de handschoenen lossen op, dus vervang ze tijdig.
● disposable nitril, dikte 0.20 mm - werktijd is korter dan 10 minuten
● nitril, dikte 0.38 mm - werktijd is 30 minuten
● butyl, dikte 0.35 mm - werktijd is 480 minuten
Waar te koop?
Thinner kun je kopen bij elke bouwmarkt zoals de Gamma, Praxis, Karwei etc. Geen ecologische thinner. Ook online is het te verkrijgen, vaak ook in grootverpakkingen van bijvoorbeeld 5 liter. Let dan wel goed op waar je de fles gaat bewaren! Het huismerk van de Gamma ('OK') werkt ook prima. Gemiddelde prijs is 3-5 euro per liter.
In Belgie is het merk bij de Gamma FOREVER, maar nogmaals het merk maakt niet uit.