Hoe bepaal je de juiste maat voor latex rubber kleding?
Dat is een zeer veel gestelde vraag bij ons. Helaas niet eenvoudig te beantwoorden want het bepalen van de juiste maat voor latex kleding hangt af van zeer veel factoren. En er zijn heel veel verschillende maattabellen voor latex kleding te vinden, maar ja, welke tabel is nu de juiste?
Een klant geeft bij jou aan dat ze een leuke strakke jurk heeft in maat 36
En die wil ze graag na laten maken want 'hij zit zo lekker strak'. En oh ja, de dikte van het gebruikte latex weet ze niet, althans ‘het voelde wel lekker dik aan’.
Tja... wat is strak?
Als je 3 klanten hebt die alle 3 een strakke jurk willen hebben in maat 36, dan is de kans groot dat er verschillen zijn. Want wat is strak?? Wil iemand blauw aanlopen? Wil iemand dat het er strak uitziet maar niet strak zit? Etc.
En... wat is 'maat 36'?
Elke kledinglabel/merk hanteert eigen maattabellen. De ene maat 36 is geen maat 36 bij het andere merk of andere producent, maker of modeontwerper.
En tot slot...wat is 'lekker dik latex'?
Sommige mensen vinden 0,6 mm al dik latex, terwijl voor een ander dik latex, latex met een dikte van 1,0 mm is.
Conclusie.... meten is weten!
Wat heb je nodig om de juiste latex maat te bepalen?
-
Een meetlint
-
Pen en papier
-
Lappen latex in verschillende diktes (of pasmodellen)
-
De klant in levende lijve!
Eerst moet je weten wat voor de klant 'strak' is.
Wil ze inderdaad blauw aanlopen of moet het er alleen een beetje strak uitzien? Trek bijvoorbeeld de klant een proefmodel aan of trek een lap latex om het lichaam heen en vraag wanneer het comfortabel zit. Herhaal dit met latex in verschillende diktes, zodat de klant zelf ook voelt wat het verschil is tussen dun latex en echt dik latex.
Algemene richtlijnen voor latex kleding maten
Wij houden 10% aan als het verschil tussen de werkelijk gemeten omtrek en de uitvoering in latex met een dikte van 0.40/0.50 mm.
Dus als een klant een omvang heeft van 100 cm (gemeten met het meetlint op de blote huid – niet te los en niet te strak, gewoon ‘koud’ op de huid), dan maak je een kledingstuk met een omvang van 90 cm (dat is inclusief naden). Want 100 cm – 10% = 90 cm.
Hoe dikker het latex hoe minder het rekt, dus wordt ook het verschil kleiner.
Als je iets gaat maken van latex met een dikte van 1 mm, dan kun je de maat 1:1 overnemen -/- 1 cm per naad. Dus stel je hebt een taille gemeten van 100 cm voor een latex kledingstuk met 2 naden, dan maak je het in latex 100cm-2cm=98 cm.
Tip!
Maak jouw eigen maattabel op basis van jouw eigen maten (wel even iemand anders jouw maten laten opnemen). En vertaal die dan naar de verschillende diktes. Het handigste is om een aantal proefmodellen te maken van bijvoorbeeld een strapless jurkje (want dan heb je borst, taille en heup).
Te veel werk?
In Nederland is de HEMA erg goed in maatvoering van de gemiddelde vrouw/man (voor zover die bestaat natuurlijk). Gebruik dan die maattabellen en verminder alles met 10% voor latex met dikte 0.40/0.50 mm.
Maar als je voor maatwerk gaat, dan moet je dus gewoon echt jouw klant zien, zelf opmeten en laten doorpassen.
Sommige designers bieden maatwerk gratis aan. Dat kan, maar commercieel niet slim natuurlijk. Want aan maatwerk heb je echt veel meer werk (correspondentie met de klant via mail, app, telefoon, persoonlijk contact, langskomen, maten opmeten, doorpassen e.d.).
It is up to you!