Hoe onderhoud en bewaar je latex en rubber kleding?
Regelmatig krijg wij vragen hoe je latex en rubber kleding moet schoonmaken, onderhouden en bewaren. In de fetish scene wordt daar al vele jaren veel over onzin verteld. Dus hierbij vertelen wij je graag hoe het wel zou moeten.
Latex en rubber kleding bewaren
Het bewaren van latex kleding is niet zo moeilijk. Natuurlijk kun je hele luxe dure kledingzakken kopen. Dat kan. Zouden wij niet doen. Na het schoonmaken en vooral goed drogen van de latex kleding, leg je de kleding horizontaal neer. Daar bovenop leg je een strook papier (bijvoorbeeld van dat eenvoudige bruine pakpapier). En zo maak je gewoon een stapel van je kleding.
Het is belangrijk om de kleding in het donker te bewaren. Wel even opletten dat er niets uitsteekt en dus alles echt in het donker zit. Onder de zonnebank in het donker is dus niet in het donker als je regelmatig onder de zonnebank gaat.
Latex en rubber kleding schoonmaken en wassen
- Latex is erg gevoelig en vatbaar voor zweet, deodorant, haarlak, parfum, bodylotion, bloed, metalen, rook etc. En net als gewone kleding moet je het dus echt wassen als je de latex kleding hebt gedragen.
- Meestal wordt er 'handwarm' water aangeraden. Dat doet nietswant dat is echt een te lage temperatuur om iets schoon te laten worden. Jouw lichaamstemperaatuur is gemiddeld zo'n 38 graden en vet smelt bij gemiddeld zo'n 45 graden. Dus je moet gewoon goed warm tot heet water gebruiken. Het water is net iets te heet om aan te raken, maar uiteraard geen kokend water.
- Om een lekker sopje te maken gebruik je gewoon een eenvoudig afwasmiddel. Jaren geleden hebben wij gezegd 'Dubro of Dreft' en vervolgens zijn diverse andere partijen dat klakkeloos gaan napapegaaien... ze hebben dus geen idee waarom blijkbaar. Het merk maakt echt niet uit, een blanco merk van de supermarkt is ook prima, maar geen agressieve middelen zoals Andy Allesreiniger e.d. Het middels moet ontvetten en niet het latex aantasten natuurlijk.
- Even fijn alles heen en weer halen, net als bij een gewoon wasje.
- Daarna alles goed afspoelen.
- En weer even door wat schoonwater halen.
Wij zijn zelf fan van Vivishine. Die heeft ook een fijn schoonmaakmiddel. Je voegt dat toe aan het nieuwe schone water (niet te veel!), weer even alles lekker spoelen. En je bent klaar!
Schrik niet... het latex zal verkleuren in aanraking met water. Dat is tijdelijk en zodra het latex weer droog en op kamertemperatuur is, is het weer in de juiste kleur.
Hoe droog je latex kleding?
Klop het latex eerst uit, zodat al het overtollig water weg is. Dan met een pluisvrij doek droogdeppen. En vergeet de rits, sluitigen en ander hang- en sluitwerk natuurlijk niet. Latex is poreus dus het water trekt ook in het latex. Dus gewoon even een nachtje of dag laten liggen op een droge handdoek en af en toe eventjes keren. Niet aan een houten hangertje op hangen! Hout kan afgeven door vocht. Je kunt ook een haar föhn gebruiken, geen verfbrander... dat is te heet!
Wat moet je niet doen met latex kleding?
- Niet wassen met oliehoudende producten. Zoals bijvoorbeeld baby shampo. Een baby kan er prima tegen maar jouw latex niet want er zit olie in.
- Niet insmeren met babyolie, olijfolie, vloeibare bakproducten (ja, het gebeurt echt).
- Niet van te voren jouw lichaam insmeren met bodylotion om bijvoorbeeld makkelijk in die ene latex legging te komen... olie.
- Niet repareren met plakband of bisonkit e.d. - wel met onze speciale latexlijm en die blijft dan ook echt goed zitten.
- Niet in de zon, niet onder de zonnebank, geen daglicht, geen UV licht.
- Latex kan bloeden. Dus geen witte kleding en rode kleding of latex op elkaar leggen (alle kleuren zijn vatbaar door het pigment).
- Niet in contact laten komen met metalen; als het kan roesten dan tast het het latex aan.
- Niet In een hoekje gooien na een avond stappen en de volgende dag pas wassen.
- Latex niet laten bevriezen! Bewaren tussen de 5 en max 25 graden is prima (dus ook niet in de winter een reseresetje latex kleding meenemen... dat kan bevriezen!)
Andere handig weetjes mbt latex onderhoud en een langere levensduur
- Talkpoeder (geen babypoeder); dan plakt het niet, maar bij het aantrekken ben je wel wit. Dus ViviShine is een handige optie.
- Als je zelf die kousen niet kunt aantrekken omdat je lange nagels hebt, laat je helpen!
- Uitkijken met: sieraden (metalen, maar ook scherpe uitsteeksels), puntige piercings, peukjes en sigaretten
Het rotten van latex
Helaas...het feest is over! Als het latex gaat rotten dan is het niet meer te redden. Ook niet door reparatie. Want als latex eenmaal aan het rotten is, gaat het door het hele kledingstuk! Rotten ontstaat door bevriezing, slecht onderhoud, te warm, te veel UV licht. Het latex wordt als natte plakkerige drop of juist heel brokkelig. Gooi je geld niet weg door het te laten repareren. Het is als een besmetting. Je kunt latex beschouwen als allemaal kleine elastiekjes aan elkaar. Als 1 elastiekje is besmet dan geeft hij dat over aan het volgende elastiekje. En op die manier breidt de rotting zich uit.
Dus dan wordt het echt tijd voor een nieuwe outfit.
Geen zin in al dit gedoe omdat je na dat super leuke festish kinky latex feestje naar bed wil?
Stap dan gewoon met alle latex kleding nog aan onder de douche. Even lekker de haartjes wassen met extra veel shampoo en beetje bij beetje trek je de latex kleding uit en spoel je alles gelijk schoon. Plat neerleggen op een schone handdoek. Dan naar bed en morgenochtend dan eerst even bovenstaande stapjes alsnog uit voeren. Echt? Ja echt!
Of niet natuurlijk en kom dan bij ons gewoon fijn nieuw latex kopen en een nieuwe latex outfit maken voor de volgende keer.