Wat is latex rubber?

Rubberboom met vloeibaar latex
Wat is latex rubber?
Latex kun je per meter, per centimeter, per lap, per vel, per sheet kopen maar ook zijn er voorgesneden strookjes latex te koop. Is het een stof, is het textiel, is het plastic, is het kunststof?
€ 0,00
Prijs per: niet van toepassing
 
Op verlanglijst

Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Wat is latex?

Latex kun je per meter, per centimeter, per lap, per vel, per sheet kopen maar ook zijn er voorgesneden strookjes latex te koop. Is het een stof, is het textiel, is het plastic, is het kunststof? Wat is latex eigenlijk?

We hebben eventjes de officiele informatie van Wikipedia gehaald. Dit is wat Wikipedia zegt over latex rubber:

● latex is een dikke, melkwitte emulsie, het sap van de Braziliaanse rubberboom (Hevea brasiliensis), of van vergelijkbare planten zoals Castilla elastica;
● latex is ongevulkaniseerde natuurrubber, een vaste, maar nog flexibele substantie die uit dit sap van de rubberboom kan worden gemaakt, en vroeger de basis was van alle rubberproducten, zoals rubberen ballen, luchtbanden, de vlakgom, het condoom, handschoenen, kleding en latexverf;
● het woord latex wordt tegenwoordig meestal gebruikt om latexverf mee aan te duiden.

Latex komt uit de rubberboom

Natuurlijke latex wordt getapt door met een mes inkepingen te maken in de boomschors (onder een hoek van 30°) tot op het cambium. Aan het einde van de inkeping brengt men een gootje aan met daaronder een opvangbakje, meestal van aluminium, zodoende wordt de latex druppelsgewijs opgevangen en kan daarna door de tappers in emmers verzameld worden.

Latex uit de Castilla elastica, nabewerkt met sap van de Ipomoea alba, werd 3000 jaar geleden al gebruikt in Mexico, onder andere voor het maken van rubberen ballen.

De natuurrubber op basis van Hevea werd in 1736 uit Zuid-Amerika naar huis meegenomen door de Franse onderzoeker Charles Marie de La Condamine, waarna rubber tot een grootschalig toegepast en vervaardigd product evolueerde. Hij zou ook de naam latex hebben bedacht (Latijn voor melkachtig).

Sterkte, hardheid van rubber latex

De bruikbaarheid van latex werd verhoogd door middel van chemische bewerkingen. Met name vulkanisatie, het verwarmen van natuurlijk rubber met zwavel, levert een stof op met veel betere eigenschappen. Hoe hoger het zwavelpercentage, des te harder wordt het rubber.

Latex allergie

Natuurlijke latex is een suspensie van vele honderden natuurlijke polymeerdeeltjes (zowel rubber, een polymeer van isopreen, als eiwitten). Ten minste 75 van de eiwitten zijn allergenen; latex kan dus een (huid-)allergie veroorzaken. Voor medische toepassingen, bijvoorbeeld handschoenen voor chirurgie, wordt daarom synthetisch rubber gebruikt, gemaakt op basis van isopreen of het gelijkaardige neopreen.

Ook in andere toepassingen wordt tegenwoordig veel synthetisch vervaardigde rubber gebruikt. Ook latexverf bestaat, ondanks de naam, alleen nog maar uit synthetische dispersies. Daarnaast wordt natuurlijke latex nog steeds op grote schaal geproduceerd, op rubberplantages, die alleen in tropische gebieden kunnen bestaan.

Latex rubber plantages filmpjes op YouTube

Kijk ook eens op YouTube daar staan diverse filmpjes die gemaakt zijn op rubberplantages in voornamelijk Azie.

Heeft u een vraag over dit product?

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Jouw vraag is verzonden! Bedankt.

We zullen jou zo snel mogelijk voorzien van een antwoord.