Latex haute couture, bestaat dat?
Heel simpel... nee! Wij moeten er altijd een beetje om lachen als een latex ontwerper zich een latex haute couturier noemt. Die zijn er namelijk niet! .
Waarom niet?
Haute couture is letterlijk 'hogere naaikunst'. En je snapt zelf vast wel dat de meeste latex kleding geplakt wordt. En de techniek is zeker niet 'haut', want het is twee randjes latex op elkaar plakken. En doet doet iedereen op dezelfde manier, beginners en gevorderden latex plakker, thuiswerkers of latex designers, alle latex merken.
In Frankrijk mag slechts een kleine groep modeontwerpers zich haute couturier noemen. Daarvoor moet de ontwerper in kwestie benoemd worden door de Chambre Syndicale de La Couture. Zij kent de titel haute couturier slechts toe wanneer de ontwerper voldoet aan volgende voorwaarden:
● Kleding moet in eigen ateliers vervaardigd worden.
● In de ateliers moeten minimaal twaalf personen werken.
● Twee keer per jaar moet hun collectie gepresenteerd worden op de catwalk, met ten minste 50 verschillende, nieuwe kledingstukken per model.
● Er moet een speciale ruimte zijn waar kleding aan vaste klanten getoond kan worden.
De erkende haute couturiers van dit moment zijn:
● Adeline André
● Giorgio Armani
● Coco Chanel
● Christian Dior
● Jean-Paul Gaultier
● Givenchy
● Anne Valérie Hash
● Iris van Herpen
● Maison Martin Margiela
● Elie Saab
● Valentino Garavani
● Viktor & Rolf ► wij hebben hen voorzien van latex en technisch advies voor de haute couture show in Parijs 2014
● Mart Visser
Dus... er bestaat niet zoiets als latex haute couture en laat je dus ook niets wijsmaken door dure merken die pretenderen dat wel te zijn dan wel te leveren. Hoe goedkoop of hoe duur latex kleding ook is... de techniek is hetzelfde, er niets 'haute' aan.