Goed om te weten… alles over latex!

Hierbij uitgebreide informatie over latex gemaakt door diverse fabrikanten. Het gaat om latex van de rol, dus het gaat niet over de dompeltechniek die wordt gebruikt om bijvoorbeeld handschoenen, sokken en kousen te maken.

Al het latex dat wij verkopen is ‘natuurlijk’ latex, het is gemaakt van latex uit de rubberboom. Wij verkopen dus géén synthetisch latex. Wij kopen latex bij diverse producenten en fabrieken van over de hele wereld en wij maken zelf ook met de hand latex sheets. 

Per producent een ander resultaat latex
Elke producent hanteert eigen recepten, bedenkt eigen kleuren en verwerkt het tot latex sheets door middel eigen specifieke methoden en technieken. Daarom is het eindproduct per producent altijd verschillend. Soms is het latex glad aan beide zijden, soms is het aan één kant glad en aan de andere kant iets stroever. Soms voelt het latex iets stugger of juist iets soepeler aan, terwijl de dikte toch hetzelfde is. 

Talkpoeder
Om het latex niet aan elkaar te laten plakken, zit er altijd een laagje talkpoeder op het latex.  Ook in talkpoeder zijn grote verschillen. Soms is het talkpoeder wit en echt poederachtig, soms is het een beetje grijs en kan het een beetje ‘zanderig’ aanvoelen, maar dat is ook gewoon talkpoeder. 

Geur
En de geur van het latex is per producent ook anders. Dat komt door de gebruikte pigmenten en andere toevoegingen. Sommige pigmenten zijn vloeibaar, sommige pigmenten zijn in poedervorm. Metallic pigmenten ruiken anders dan neon pigmenten etc. Maar na het wassen van het latex met een goed wasmiddel ruikt al het latex weer hetzelfde.

Breedte
Ook de breedtes per producent zijn anders. Sommige producenten hebben machines waar het latex op 92 cm wordt afgesneden, of op 100, 110 of 130 cm etc. 

Dikte
Latex wordt gemaakt in diverse diktes. Super dun 0.10 mm tot wel 3 mm dikte. Maar… geen enkele producent geeft garanties ten aanzien van de dikte van het latex. Het kan zijn dat je een lap latex met een dikte van 0.40 mm hebt gekocht, die dikker of dunner aanvoelt. Ook dat komt door het productieproces. Er kan een afwijking zijn van ongeveer max 20% in een sheet en per batch. Geen enkele producent neemt latex terug als de dikte iets anders is.

Latex kun je overigens niet zelf opmeten met een schuifmaat. Een schuifmaat is prima voor harde materialen maar niet voor zachte materialen zoals latex. Voor latex heb je een diktemeter nodig. Die zijn zowel analoog als digitaal verkrijgbaar. Een analoge diktemeter heeft de voorkeur omdat die preciezer is dan een digitale diktemeter. En het is belangrijk dat de diktemeter minimaal 1x per jaar wordt geijkt. IJken kun je niet zelf, dan moet je laten doen door een professioneel bedrijf die meetapparatuur kan ijken.

Kleuren
De kleuren zijn ook altijd anders per producent, want iedere producent heeft een eigen recept om een bepaalde kleur te maken. Dus ‘rood’ latex zal er bij iedere producent anders uitzien.  Latex wordt gemaakt in grote hoeveelheden. Per ‘batch’ (verfbad)  wordt er een mengsel met pigment gebruikt en dat resulteert in een bepaalde kleur. Als de producent een nieuwe ‘batch’ maakt, dan kan diezelfde kleur ‘rood’ toch weer iets anders zijn. Daarom staan er op rollen ook vaak ‘batch nummers’. Dat heb je wellicht ook wel eens gezien als je behang gaat kopen. Je moet dan ook op het ‘batchnummer’ letten zodat alle rollen behang uit hetzelfde verfbadje komen.

Dus bestel je vandaag rood latex van producent A, en je bestelt volgende week ook weer rood latex van producent A, dan kan dat dus een andere kleur rood zijn. Geen enkele producent neemt latex terug als de kleur iets anders is.

Aantal producenten
Veel consumenten en modeontwerpers denken dat er wereldwijd maar twee producenten zijn voor latex, maar dat zou natuurlijk een beetje gek zijn. Want als die twee producenten zouden sluiten, dan zou niemand meer latex kleding kunnen maken… dat is natuurlijk niet het geval. Er zijn veel latex producenten. Daarom koopt LatexRepair al vele jaren het latex wereldwijd in.
En je kunt het latex van diverse producenten prima met elkaar combineren. Het blijft tenslotte gewoon latex, en je kunt het latex van verschillende producenten gewoon op elkaar plakken zonder problemen.

Prijzen
Elke producent/fabrikant en leverancier hanteert eigen prijzen. En dat is natuurlijk ook logisch. Want in elk land zijn de kosten anders. Andere belastingen, andere kosten voor verpakkingsmaterialen, opslagkosten, energiekosten, verzekeringskosten, personeelskosten, huur van containers, materiaalkosten zoals pigmenten, onderhoud van machines en ga zo maar door. Soms wordt het latex aangemaakt op rollen van 50 meter. Die moeten weer worden afgerold en opgerold naar rollen van bijvoorbeeld 10 meter of nog kleiner naar rolletjes met maar 5 meter latex.  En je kunt niet zomaar als consument rechtstreeks bij een fabriek latex kopen.

Dus er zijn groothandels en tussenpersonen, die het dan weer verkopen aan kleinere partijen en die verkopen vervolgens weer kleinere afmetingen aan consumenten (en die hebben ook weer diverse kosten zoals verpakkingen, transport, personeel, opslag etc.). Al die kosten komen boven op de materiaalkosten. En iedereen wil natuurlijk ook nog geld verdienen aan het hele traject, de winstmarge. En de winstmarge is ook weer anders per producent, fabrikant, groothandel en tussenpersonen. Al met al komt er dus veel bij kijken voordat jij een meter latex in jouw hobbykamertje hebt liggen.

Handgemaakt latex
Het latex dat wij zelf met hand maken wordt met een heel andere techniek gemaakt dan het latex van de grote fabrieken. Wij gieten al het latex. Latex met de hand maken is zeer arbeidsintensief en totaal anders dan de techniek in de fabrieken met de grote machines. En wij gebruiken uiteraard ook onze eigen recepten, pigmenten en technieken. Dus ons latex voelt en ruikt ook weer anders. Ons latex kun je ook gewoon op het latex plakken dat gemaakt is door fabrieken.

Kwaliteit van latex
Zoals je inmiddels begrijpt… er zijn dus zeer veel factoren waarom het latex per producent anders is qua kleur, geur, afwerking, afmeting, prijs etc.
Maar is dat erg? Nee! Want er wordt eigenlijk nergens echt slechte kwaliteit latex verkocht. Soms lijkt het slechte kwaliteit maar vaak is het kledingstuk dan niet goed in elkaar gezet. Het kan dan gaat scheuren op de naden, of het wordt verkocht als maat ‘M’ maar dat blijkt in jouw land een maat ‘S’ te zijn. Vervolgens probeer jij dus met veel moeite dat te kleine kledingstuk aan te trekken maar dat lukt uiteraard niet, met als gevolg dat het gaat scheuren.  Latex is oersterk, ook dun latex is supersterk. Maar het gaat vaak stuk door te veel spanning of omdat het verkeerd wordt gehanteerd. Dus ‘slecht’ latex bestaat niet, wel slecht gemaakte latex kleding en objecten! 

Consumenten en modeontwerpers die latex kleding maken beseffen soms niet dat het in elkaar zetten van een latex kledingstuk niet lukt, toch vaak echt aan henzelf of gebruikte lijm e.d. ligt.
Want als men de gebruiksaanwijzing van bijvoorbeeld lijm niet goed leest, of oude lijm gebruikt, of lijm gaat verdunnnen, of iets anders gebruikt dan thinner, of het latex is gechloreerd, niet goed schoongemaakt, of het is echt oud latex, of latex dat bevroren is geweest, of juist uitgedroogd of…. etc. Enfin, er zijn zeer veel mogelijkheden waarom het latex plakken niet lukt. Maar in 100% van de gevallen ligt dat dus niet aan het latex maar echt aan andere factoren.

Pff veel informatie…
Dat klopt veel informatie, maar het is goed om altijd iets te weten over de materialen waar je mee gaat werken en in dit geval… latex! Veel plezier met het maken van jouw eigen latex creaties!